
Pożegnaj się z bladą skórą i nierównomierną cerą!
Jak? Dzięki naturalnym właściwościom papai...
Papaja, zwana także melonowcem, występuje naturalnie na obszarze sięgającym od południowego Meksyku do Kostaryki. Jej podłużny owalny owoc o przekroju o długości od 15 do 45cm osiąga wagę od 3 do 6kg. W Europie do sprzedaży trafia niemal wyłącznie papaja hawajska lub brazylijska, której owoce ważą zaledwie 0,5kg
Nazwa papai pochodzi z języka Indian Arawaków. Już na początku XVI stulecia hiszpańscy kolonizatorzy rozpoczęli uprawę tej rośliny na Antylach i w Filipinach. Dziś uprawia się ją powszechnie w obszarze zwrotnikowym i podzwrotnikowym.
W kuchni
Nasiona papai mają wysoką zawartość papainy, enzymu rozkładającego białka. Dawniej medycyna ludowa stosowała ją do odrobaczania, obecnie w postaci proszku jest wykorzystywana do skruszania mięsa. Podobny efekt uzyskuje się zawijając surowe mięso w liście melonowca lub mocząc w świeżym soku z papai. Miąższ dojrzałej papai ma wyjątkowo soczysty, delikatny i słodki smak,przypominający po części melon, po części morelę. Niedojrzała papaja ma dość cierpki smak.
W medycynie
W surowej papainie zawarte są różne enzymy proteolityczne,m.in. papaina i chymopapaina.
Papaina to enzym rozkładający białko, mający podobne działanie jak pepsyna występująca w ludzkim żołądku. Wykorzystuje się ją z powodzeniem w gotowych preparatach na problemy gastryczne, wynikające głównie z zaburzonego trawienia białek wskutek np. niedoboru pepsyny.
W kosmetologii
W naturalnych preparatach kosmetycznych wykorzystuje się dobroczynne właściwości papainy. Na skórze rozkłada białka substancji cementującej między korneocytami, doprowadzając do przyspieszonego złuszczania. Rezultat to gładsza i bardziej równomierna struktura skóry. Sprawdza się również doskonale przy odblokowywaniu porów zatkanych przez złuszczenia, co działa oczyszczająco i zapobiega tworzeniu się zaskórników.
Warto wypróbować!
Peeling enzymatyczny w kremie z linii intensa - Enzym Creme Peeling - to kombinacja delikatnych właściwości złuszczających papai oraz pielęgnacyjnych biologicznych lipidów roślinnych. Działa łagodząco dzięki zawartości wyciągu z oczaru wirginijskiego oraz ekstraktowi z wąkroty. Peeling nie zawiera przy tym żadnych cząsteczek ściernych. Zwiększa wchłanialność substancji aktywnych zawartych w kosmetykach.
Łatwe stosowanie:
Preparat nanosimy równomiernie na całą twarz i pozostawiamy na 10-15 min. Po tym czasie bardzo dokładnie zmywamy za pomocą wilgotnych kompresów (aktywność enzymów musi zostać zatrzymana). Skóra po peelingu jest dogłębnie oczyszczona, miękka, wygładzona i przygotowana do dalszych zabiegów.
Peeling enzymatyczny w kremie kupisz tutaj.